Marmoutier

2007

Kindergarten

Client : Ville de Marmoutier
Cost : 1 400 000 €
Area : 1170 sqm


This nursery school in Alsace was built within listed historical walls taht once enclosed the gardens of a 5th-century monastery. We've designed a low-rise building with a roof articulated into a number of planes. In this way, they were able to keep the eaves lines below the crest of the wall, as required by the authorities, while achieving a greater room height elsewhere. The internal soffit echoes the form of the roof. Not only are the sloping surfaces of advantage acousticaly ; their complex geometry helps the children to identify with affords access to the entire bulding, lends the nursery a transparent quality. Together with the recreation area three steps lower, the hall provides an indoor play space when the weather is bad. It can also be used for a wide range of events and activities with local residents. All the group rooms are directly linked with the out door realm and receive natural light from two sides-thanks partly to two courtyard areas, one of which is occupied by a pool of water. These spaces bring light, air and warmth into the heart of the building anda id cross-ventilation. They are an integral part of the indoor climate concept. Air is preheated in winter and cooled in summer in an undeground duct. The underfloor heating system to which this is linked ensures that the large areas of coloured concrete flooring form a pleasant play area.

Kindergarten in Marmoutier / France 3 TV from <